Uusi

LiFePO4 60Ah 3,2V Akkukenno

Varastossa, saldo: 8 kpl

95,00


Valmistaja CATL, 60Ah 3.2V LiFePO4 akkukenno erilaisiin akkuprojekteihin. Niin sanottu teollisuusakku joita käytetään varsinkin erilaisten sähkökulkuneuvojen akkuina, esim. sähkö- ja hybridiautot, eli nämä käyvät hyvin sähköauton LiFePO4 akuston uudelleen kennoitukseen. Oikein sopiva akku myös aurinkokennojärjestelmiin, veneen sähkömoottorin akuksi ja muihin kulkuneuvojen sähköistysprojekteihin jne. Kytke tarvittava määrä kennoja sarjaan sopivan jännitteen luomiseksi, esim. neljän kennon sarjaankytkentä sopii hyvin 12V sovelluksiin ja 8 kennoa 24V. Ja rinnan kytkemällä kapasiteetti kasvaa.

LiFePO4 akkutekniikka on litium-akuista se turvallisin tyyppi ja LiFePO4 akku on lyijyakkua huomattavasti kevyempi ja pienempi. Kun lyijyakun nimelliskapasiteetista pystyy käyttämään n. 50%, joka johtaa muutaman sadan latauksen kestoikään, niin litium-akun kapasiteetista voi käyttää esim. 90% ja kestoikä (kapasiteetista jäljellä yli 80%) on silti useita tuhansia latauskertoja. Eli litium-akusta saa käytännössä käytettyä kaksinkertaisen määrän energiaa verrattuna lyijyakkuun, kestoikä vähintään kymmenkertainen ja paino vain noin kolmasosan. Ei muistiominaisuutta ja olematon itsepurkaus. Litium-akku pystyy luovuttamaan ja vastaanottamaan suuria virtoja.

Olemme valinneet akkukennot, jotka valmistaa CATL. Yksi maailman suurimmista litium-akkujen valmistajista. CATL-akkuja käyttää esim Toyota, VW, MB ja erityisesti BMW:n kanssa tutkimusyhteistyö on tiivistä. CATL omistaa myös osan Valmet Automotivesta. CATL akkukennot ovat muihin valmistajiin verrattuna kevyitä ja tiiviisti pakattuja. CATL kennot ovat pakattu muovipinnoitettuun alumiinikuoreen.

MALLI CATL 60Ah LiFePO4
Kapasiteetti 60Ah (1C purkuvirralla =  60A)
Nimellinen jännite 3.2V
Suositeltu käytön jännitealue 3.1 - 3.4V (10% - 100%)
Täyden kennon lepojännite 3.35 - 3.4V
Suositeltu varastointijännite 3.3 - 3.35V
Sisäinen resistanssi ≤0.6mΩ
Max. jatkuva latausvirta 1C (= 60A)
Max. lautausjännite 3.65V
Max. jatkuva purkuvirta 2C (= 120A)
Max. hetkellnen purkuvirta 3C (= 180A)
Minimijännite (ehdoton!) 2.7V!
Latauslämpötila 0 - 45 °C!
Purku-/käyttölämpötila -20 - 55 °C
Paino 1.82kg
Koko 28mm x 135mm x 220mm
Muuta Navassa 6mm kierre

 

Huomioita käyttöä ajatellen

 • Käytä aina sulaketta, joka on suoraan akun toisessa navassa. Sulakekoko niin, että johdot varmasti kestävät sen virran.
 • Vaikka LiFePO4 akut ovat erittäin stabiileja, tulee latausta aina pitää silmällä. Esim. laturin vikaantuessa akkukenno voi joutua rajuun ylilataukseen.
 • Akkukennon ehdoton minimijännite on 2.7V, sen alapuolella kennoon alkaa tulla vaurioita ja kapasiteetti laskee pysyvästi. Mikäli käyttösovelluksessa matala jännite on vaarana, kannattaa käyttää alijännitesuojaa. Esim. Victron Energy Smart BatteryProtect, soveltuu kahdesta LiFePO4 kennosta ylöspäin oleville jännitteille. Esim. neljän kennon akkua ei kannata koskaan ajaa alle 11.5V, käytännössä kaikki kapasiteetti on jo käytetty. Pidempää käyttöikää silmällä pitäen 12.0V on hyvä alaraja.
 • Lopeta lataus kun yksittäisen kennon jännite on max. 3.65V (neljä kennoa 14.6V), kenno on yleensä käytännössä täynnä jo 3.5V kohdalla, maksimi kestoikää haettaessa 3.5V on siten hyvä jännite lopettaa lataus.
 • LiFePO4-akun varaustilaa on hiukan hankala arvoida jännitteen perusteella, n. 80% kennon kapasiteetista on välillä 3.25 - 3.4V.
 • Suositus on tietenkin käyttää LiFePO4-laturia, mutta akkua (4 kennoa = 12V tai 8 kennoa = 24V) voi yleensä ladata myös tavallisella akkulaturilla, mutta tulee seurata ettei lopussa maksimijännite ylity. Laturi tulee irroittaa heti kun akku on täysi, ylläpitoon lyijyakun laturi ei sovellu.
 • LiFePO4 akkua ei saa ladata pakkasessa.
 • Ennen kuin useampi kenno kytketään sarjaan, tulee tarkistaa, että kennojännitteet ovat n. 0.05V sisällä toisistaan. Näin kennot ovat aina samassa kapasiteetissa, eikä esim. yksi kenno pääse laskemaan liian alas. Kennot voi kytkeä rinnan tasaantumaan (jos jännite-ero on pieni). Pienistä yksilöeroista johtuen, esim. täydessä lautauksessa tasatut kennot voivat olla hiukan eri jännitteessä (~0.1V) tyhjänä. Tasaaminen on siksi suositeltavampaa suorittaa varaustason alapäässä, koska alijännitteeltä suojaaminen on tärkeämpää. Tarkista käytöstä riippuen, esim. pari kertaa vuodessa kennojännitteet.
 • Eristä ja suojaa aina kennojen navat ja liittimet. Älä vedä kennojen napojen/liittimien yli johtoja, jotka voivat nirhautua ja aiheutaa oikosulun.
 • Älä oikosulje kennoa, seurauksena on sulaa metallia!
 • Koteloi kennot johonkin suojakoteloon, jos on pienikin vaara kolhuille.
 • Jos kenno tippuu tai siihen tulee näkyvä kolhu, poista kenno käytöstä.
 • LiFePO4 soveltuu hiukan huonosti yhteen normaalien ajoneuvojen omien laturien kanssa. Täydelle akulle latausjännite on jatkuvana turhan korkea, toisaalta vajaa LiFePO4 akku imee yleensä kaiken virran mitä laturi pystyy tuottamaan.
Selaa tätä tuoteryhmää: LiFePO4 Akkukennot